loader image
konsulta logo
AZIL: Proces i Resursi

AZIL: Proces i Resursi

Stres prilikom traženja azila može biti izuzetno težak i emocionalno iscrpljujući proces za pojedince koji su napustili svoje domove i suočavaju se sa nepoznatim i često opasnim okolnostima.

Evo nekoliko faktora koji doprinose stresu prilikom traženja azila:

Trauma i nasilje

Mnogi tražioci azila su preživeli traumatične događaje u svojim zemljama porekla, uključujući ratove, politički progon, nasilje i zlostavljanje. Ova iskustva mogu ostaviti duboke emotivne ožiljke i izazvati posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) ili druge oblike psihološkog stresa.

Nepoznate okolnosti

Tražioci azila se često suočavaju sa nepoznatim okolnostima i nesigurnošću u vezi sa svojom budućnošću. Ne znaju šta ih očekuje u novoj zemlji i često se osećaju izgubljeno, dezorijentisano i nesigurno.

Pravne i administrativne procedure

Proces traženja azila može biti dugotrajan, komplikovan i frustrirajući. Tražioci azila moraju proći kroz složene pravne i administrativne procedure, uključujući intervjue, ispitivanja i sudske postupke, što može izazvati stres i anksioznost.

Strah od deportacije

Mnogi tražioci azila se plaše da će biti deportovani nazad u zemlju porekla gde im preti opasnost ili progon. Ovaj strah od deportacije može biti konstantan izvor stresa i anksioznosti za tražioce azila.

Odvojenost od porodice

Mnogi tražioci azila su odvojeni od svoje porodice i voljenih osoba tokom procesa traženja azila. Ova odvojenost može biti izuzetno teška i izazvati emocionalnu patnju i stres.

Neizvesna budućnost

Tražioci azila često žive u neizvesnosti u vezi sa svojom budućnošću i ne znaju šta će se dogoditi sa njima. Ova neizvesnost može biti izuzetno stresna i izazvati osećaj bespomoćnosti i beznadežnosti.

Kako bi se smanjio stres prilikom traženja azila, važno je pružiti podršku i resurse tražiocima azila, uključujući pristup psihološkoj podršci, pravnoj pomoći, socijalnim uslugama i drugim oblicima pomoći.

Pročitaj još

Read more

Citește mai mult

Прочетете още!

Lee más

Читати далі

Διάβασε περισσότερα

Call Now Button