loader image
konsulta logo
Porodično Spajanje Kao Način Preseljenja u Sjedinjene Američke Države

Porodično Spajanje Kao Način Preseljenja u Sjedinjene Američke Države

Regulisanje imigracionog statusa u Sjedinjenim Američkim Državama putem porodičnog spajanja je jedan od najčešćih načina na koji strani državljani mogu dobiti legalan boravak ili trajni boravak (zeleni karton) u SAD-u. Ovaj proces omogućava osobama da dobiju imigracioni status na osnovu porodičnih veza sa američkim državljanima ili osobama sa stalnim boravkom u SAD-u.

Evo osnovnih koraka u procesu regulisanja imigracionog statusa putem porodičnog spajanja:

Odabir odgovarajuće kategorije

Postoje različite kategorije porodičnog spajanja u imigracionom zakonodavstvu SAD-a, a izbor kategorije zavisi od vašeg odnosa sa američkim državljaninom ili osobom sa stalnim boravkom. Na primer, možete biti supružnik, dete, roditelj ili braća/sestre američkog državljanina ili osobe sa stalnim boravkom.

Podnošenje peticijskog obrasca

Američki državljanin ili osoba sa stalnim boravkom obično podnosi peticijski obrazac (npr. Forma I-130 za supružnike ili deca, ili Forma I-140 za ostale članove porodice) imigracionim vlastima kako bi zvanično zatražili status za svog rođaka.

Obrada peticijskog obrasca

Nakon podnošenja peticijskog obrasca, imigracione vlasti će ga pregledati i oceniti da li su ispunjeni svi uslovi za odobrenje. Ovo uključuje dokazivanje vašeg odnosa sa američkim državljaninom ili osobom sa stalnim boravkom.

Procesiranje vize ili zahteva za zelenu kartu

Nakon odobrenja peticijskog obrasca, podnosi se zahtev za vizu ili zelenu kartu. Ovo može uključivati podnošenje dodatnih obrazaca, pružanje dokaza o finansijskoj podršci i proći kroz medicinske preglede i sigurnosne provere.

Intervju i odluka

Mnogi aplicirajući će biti pozvani na intervju u američkoj ambasadi ili konzulatu u svojoj zemlji ili u lokalnom imigracionom uredu u SAD-u. Tokom intervjua, proveravaju se vaši podaci i postavljaju se pitanja o vašem odnosu sa američkim rođakom. Nakon toga, donosi se odluka o odobrenju ili odbijanju vize ili zelene karte.

Primanje statusa

Ako je vaš zahtev odobren, dobićete odgovarajući imigracioni status – na primer, vizu za stalni boravak (ako aplicirate iz inostranstva) ili zelenu kartu (ako aplicirate iz SAD-a). Ovo vam omogućava legalan boravak u SAD-u i pristup različitim privilegijama i pravima rezidenta.

Važno je napomenuti da je proces regulisanja statusa putem porodičnog spajanja složen i može potrajati duže vreme. Pravna podrška ili savet od strane imigracionog advokata može biti od velike pomoći tokom ovog procesa.

Pročitaj još

Read more

Citește mai mult

Прочетете още!

Lee más

Читати далі

Διάβασε περισσότερα

Call Now Button