loader image
konsulta logo
Zelena Karta i Kako Doci Do Nje

Zelena Karta i Kako Doci Do Nje

Proces dobijanja zelene karte u Sjedinjenim Američkim Državama može biti složen i obuhvata nekoliko koraka. Zelena karta, zvanično poznata kao trajni boravak, omogućava osobama da žive i rade u SAD-u na neodređeno vreme.

Evo osnovnih koraka u procesu dobijanja zelene karte:

Odabir odgovarajuće kategorije

Postoje različite kategorije koje omogućavaju sticanje zelene karte, uključujući porodično spajanje, zaposlenje, investiranje, humanitarni programi i posebne kategorije poput programa za izbeglice ili azilante. Osoba mora odabrati kategoriju koja najbolje odgovara njenim okolnostima.

Podnošenje aplikacije ili peticijskog obrasca

Nakon što se odabere odgovarajuća kategorija, podnosi se odgovarajuća aplikacija ili peticijski obrazac nadležnim imigracionim vlastima. Na primer, ako se osoba prijavljuje na osnovu zaposlenja, poslodavac može podneti Formu I-140, dok bi supružnik američkog državljanina mogao podneti Formu I-130 za spajanje porodice.

Provera uslova i dokumentacije

Imigracione vlasti će pregledati podnete aplikacije i proveriti da li osoba ispunjava sve uslove za dobijanje zelene karte u okviru odabrane kategorije. Ovo uključuje proveru podataka, dokumentacije, uslova kvalifikacija i eventualno intervjue.

Dobijanje odobrenja

Ako su podnete aplikacije ili peticijski obrasci odobreni, osoba će dobiti obaveštenje o odobrenju i daljim koracima koje treba preduzeti. U nekim slučajevima, to može uključivati zakazivanje intervjua sa imigracionim vlastima radi provere informacija i dokaza.

Podnošenje zahteva za zelenu kartu

Nakon odobrenja, osoba može podneti zahtev za zelenu kartu ili, u nekim slučajevima, dobiti vizu za stalni boravak. Ovo može uključivati podnošenje dodatnih obrazaca, plaćanje taksi i podnošenje otisaka prstiju.

Dolazak u SAD ili dobijanje zelene karte

Nakon podnošenja zahteva, osoba može dobiti zelenu kartu putem pošte ili dolaskom u SAD, u zavisnosti od okolnosti i kategorije pod kojom je aplicirala.

Važno je napomenuti da proces dobijanja zelene karte može biti dugotrajan i da se mogu pojaviti različiti izazovi tokom procesa. Stoga je korisno potražiti savet od strane kvalifikovanog imigracionog advokata ili konsultanta kako bi se osiguralo da sve bude ispunjeno u skladu sa zakonskim zahtevima i da se proces odvija što je moguće glađe.

Pročitaj još

Read more

Citește mai mult

Прочетете още!

Lee más

Читати далі

Διάβασε περισσότερα

Call Now Button